خردایش فرآیندی است که در آن سنگهای استخراج شده از معادن به قطعات ریز تقسیم میشوند تا برای مراحل بعدی فرآوری آماده شوند. در شرکت کیمیا معادن، این فرآیند با استفاده از دستگاههای خردایش پیشرفته و اتوماتیک، از جمله سنگشکنهای فکی، سرندها، انواع هیدروکنهای درشتشکن و ریزشکن، درام سپراتورهای خشک و رول کراشر، در دو خط مجزا، با نحوه کار مشابه اما ظرفیتهای متفاوت، انجام میگیرد.
در مرحله خردایش، کلوخههای استخراجی از معدن ابتدا به سایت کنار واحد منتقل شده و دپو میگردند. سپس با استفاده از لودر یا دامپتراکها بطور مستقیم، این مواد وارد سیلوی خردایش شده و از طریق فیدر، به سنگشکنهای فکی منتقل میگردند. حرکت دورانی فک باعث خرد شدن کلوخهها شده و ابعاد آنها را از حدود 100 سانتیمتر به ابعاد تقریبی 10 سانتیمتر میرساند. مواد در ادامه با استفاده از نوار نقاله به فیدر زمینی منتقل و سپس توسط هیدروکنهای درشتشکن، به ابعاد تقریبی 2 سانتیمتر تبدیل میشوند. سپس مواد از طریق نوارنقاله به هیدروکنهای ریزشکن (از نوع H3000) منتقل شده و ابعاد به حدود 1 سانتیمتر میرسد. محصول هیدروکن در ادامه به دستگاه رول کراشر منتقل شده و از طریق فرآیند پرس شدن، به ابعاد 0 تا 5 میلیمتر تبدیل میگردد. در نهایت با استفاده از درام سپراتورهای خشک ، ناخالصیها از مواد ریزشده تا 5 میلیمتر جدا گشته و محصول واحد با عیار مورد نیاز کارخانه (50-45 درصد Fe) تولید میگردد. همچنین باطله حاصل از درام سپراتورها، توسط ماشینآلات، بارگیری و به دمپ باطله انتقال داده میشود.
لازم به ذکر است که در هر مرحله از خردایش، قطعات کوچکتر با استفاده از سرند به مرحله بعدی منتقل شده و قطعات درشت دوباره به مراحل قبل بازگرانده و خردایش مجدد انجام میپذیرد. در حقیقت، کنترل دقیق بر روی فرآیند خردایش از اهمیت ویژهای برخوردار است تا اطمینان حاصل شود که مواد معدنی از کیفیت و یکنواختی مناسب برای فرآوری ماده معدنی و تبدیل به محصول نهایی مورد انتظار برخوردار میباشند. علاوه بر این، استفاده از نرمافزارهای مدرن، سیستمهای هوشمند و اتوماسیون در واحد کارخانه سنگ آهن سراب، به افزایش دقت و کارایی این بخش کمک نموده است. این سیستمها میتوانند تغییرات جزئی در ویژگیهای مواد معدنی را تشخیص داده و تنظیمات لازم را به صورت خودکار اعمال کنند. به عنوان نمونه، یکی از چالشهای موجود در واحد خردایش، ورود قطعات آهنی و فولادی به داخل هیدروکنهاست که با استفاده از تجهیزات بهروز (مانند نصب Metal Detector)، از خسارات یا تعطیلیهای احتمالی جلوگیری میگردد. همچنین در این واحد از طریق نصب نازلهای آب (آبپاش)، تلاش شده که گرد و غبار تا حدی کاهش پیدا کند.
با توجه به اینکه واحدهای کارخانه در مجاورت سنگشکنها قرار دارند، یکی از عمده چالشهای این واحد، تأمین خوراک به موقع و مورد نیاز خطوط فرآوری است. به همین منظور، علاوه بر این مهم، مقادیری از مواد خردایش شده به دپوی ذخیره منتقل شده تا در هنگام تعمیر و نگهداری و تعمیرات اساسی (Overhall)، تأمین خوراک واحدهای فرآوری با خللی مواجه نشود. از آنجا که فعالیت در این واحد به دلیل خردایش مواد و وجود گرد و خاک دشوار است، یکی از رموز موفقیت بخش خردایش، وجود پرسنل علاقهمند و با انگیزه میباشد. غالب مراحل سرویس روزانه، تعمیر و نگهداری و اصلاحات خط توسط کارگران و کارشناسان مجرب واحد انجام میگردد.
به دلیل خطرات و ریسکهای موجود در واحد خردایش، رعایت ایمنی در این واحد از اهمیت بالایی برخوردار است. عوامل مخاطرهآمیز در این واحد را میتوان به صورت زیر برشمرد:
- عملیات مکانیکی: استفاده از ماشینآلات سنگین و تجهیزات متحرک پتانسیل صدمات جانی (مانند گیر کردن اعضای بدن) را به همراه دارد. در این زمینه، اقداماتی از جمله نصب حفاظهای ثابت و تخصیص وسایل حفاظت فردی توسط شرکت انجام گرفته است.
- خطرات برقی: تمامی دستگاههای این واحد از طریق منابع برقی تغذیه میشوند. پیادهسازی سیستم اتصال به زمین، استفاده از کلیدهای حفاظت و قطع منابع اصلی جریان حین تعمیرات، به جای کابلهای سیار ثابت نصب شده میتواند از صدمات احتمالی جلوگیری کند.
- سقوط در فک سنگشکنها: عبور و مرور افراد امکان سقوط در فک را به همراه دارد. استفاده از سامانههای متوقفکننده و نصب روشنایی کافی بر روی فک از جمله راههای پیشگیری از این خطر میباشند.
- تولید گرد و غبار: همانطور که پیشتر اشاره شد، ماهیت کار این واحد همراه با تولید گرد و غبار بوده که میتواند منجر به مشکلات تنفسی و آلودگیهای زیستمحیطی شود. بدین منظور نصب سیستمهای مهشکن و بارانی بر روی نوارنقاله توسط واحد HSE انجام شده است.
- خطر تصادفات: به دلیل گستردگی فعالیتها در واحد خردایش و فعالیت همزمان نیروی انسانی و ماشینآلات صنعتی، احتمال تصادف دستگاهها و افراد بالا میباشد. رعایت برنامه تداخل کاری و بهره بردن از سیستمهای هشداردهنده بر روی ماشینآلات، ریسک این خطرات را کاهش میدهد.
- بارگذاری و تخلیه مواد معدنی: ناپایداری در هنگام بارگذاری و تخلیه مواد برداشتشده ممکن است باعث سقوط مواد و بروز حوادث شود. راه پیشگیری از این مهم، رعایت حد بار مجاز تجهیزات از جمله فیدرهای کوهی و نوارنقالهها میباشد.
- از دیگر خطرات بالقوه این واحد میتوان به آلودگی صوتی، خستگی و فشار بیش از حد به کارکنان اشاره کرد.