استخراج سنگ آهن در معدن سراب شرکت کیمیا معادن به روش روباز انجام میگیرد که یکی از روشهای متداول در صنعت معدنکاری میباشد. این مرحله با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته و تجهیزات مدرن انجام میشود تا بازدهی و دقت عملیات به حداکثر برسد.
جهت طراحی و برنامهریزی فرآیند استخراج، پس از عملیات پیجویی و شناسایی، فعالیتهای دقیق اکتشافی به کمک نقشههای زمینشناسی و توپوگرافی، روشهای علمی ژئوفیزیکی، مفناطیسسنجی، هیدرولوژی، مکانیکسنگی و گرانیسنجی (برای اکتشافات ذخایر عمیقتر) با استفاده از تجهیزات مشخص و از طریق مغزهگیری از دل زمین انجام شده و سپس دادههای بدست آمده در اختیار طراحان معدن شرکت کیمیا قرار میگیرد. کارشناسان توسط این دادهها و به کمک نرمافزارهای تخصصی (از جمله Datamine و Civil 3D)، در ابتدا اقدام به ایجاد مدل سهبعدی، مدل بلوکی و برآورد میزان ذخیره میکنند. سپس و بر اساس محاسبات و بررسیهای دقیق و مهندسی، پیت معدن طراحی شده و با مشخص نمودن محل دقیق ذخیره معدنی، نقشههای عملیاتی ایجاد میگردند.
با توجه به نسبت باطلهبرداری اولیه معدن سراب (10 به 1)، فضای قابل توجهی از منابع طبیعی دستخوش تغییر میشد. بدین منظور با همکاری هیأت علمی دانشگاه یزد، طی یک پروژه بهینهسازی باطلهبرداری، نسبت باطلهبرداری به میزان 7 به 1 کاهش یافته که باعث افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای عملیاتی گردیده است. با توجه به پیوسته بودن سیستم تولید و قرارگیری واحد خردایش و فرآوری در مجاورت پیت معدن، برنامهریزی دقیق تولید در ارتباط با کیفیت و میزان خوراک، امری ضروری است. این مهم و پیادهسازی و نظارت بر نقشهها، بر عهده واحد دفتر فنی استخراج بوده و اجرای عملیات توسط پیمانکار گرید 1 معدن انجام میگیرد. در این واحد، طبق برنامهریزی انجام شده و نقشههای اجرایی موجود، برنامه تولید پیش رو و اولویتها، محاسبات شیب و ارتفاع مناسب پلهها، طراحی رمپ و راههای دسترسی به پلهها و دمپ باطله در دستور کار قرار گرفته و نتیجتاً طرح استخراج آماده میشود. با توجه به اینکه باطلهبرداری و استخراج ماده معدنی در گرو آتشباری است، محاسبات مربوط به مدار آتشباری و میزان و نوع مواد منفجره مصرفی نیز توسط دفتر فنی معدن انجام میگردد. بطور موازی، پیادهسازی طرح استخراجی روی زمین توسط دوربین نقشهبرداری و یا Multi-Frequency GPS به صورت دقیق و مستمر صورت میپذیرد. لازم به ذکر است که توپوگرافی و برداشت مداوم و منظم به صورت ماهیانه (یا هفتگی به حسب شرایط موجود) از محدوده پیت استخراجی و بهروزرسانی توپوگرافی با استفاده از نقشهبرداری یکی از اصول مهم کنترل و اجرای دقیق نقشههای عملیاتی میباشد.
در بحث تأمین ایمنی فضای کاری، طراحی پلههای معدن به صورتی انجام میشود که عرض جادههای اصلی متناسب با عرض بزرگترین ماشین باربری بوده و همچنین شیب دیوارهها با توجه به پایداری سطح آنها ایمن باشد. همچنین در کنار کلیه جادهها، برم ایمنی به جهت جلوگیری از سقوط ماشینآلات در نظر گرفته میشود. از سوی دیگر، پس از هر نوبت آتشباری، عملیات لقگیری انجام میگیرد تا ورود کارکنان و ماشینآلات به سینهکار معدن کنترل شده باشد.
روند عملیاتی کار با برداشت روبارهها آغاز شده تا طی برنامهریزی معین، دسترسی به سنگ آهن میسر گردد. بدین منظور ابتدا با استفاده از تجهیزات دقیق و پیشرفته حفاری مانند دستگاههای حفاری دورانی و دریلهای پرفشار هیدرولیکی، چالهایی با عمق و قطر متناسب با ذخیره معدنی ایجاد میشود. سپس، انفجارهای کنترلی با روشهایی مانند انفجارهای چند ردیفی صورت میپذیرد تا سنگها شکسته و آماده بارگیری شوند. انفجارهای چند ردیفی به گونهای طراحی میگردند که انرژی انفجار به صورت یکنواخت در سنگها توزیع و کمترین آسیب به ساختارهای اطراف وارد شود. کیفیت مناسب سنگ شکسته شده وابسته به انفجار اصولی است که تأثیر چشمگیری در بازده کلی عملیات دارد. نهایتاً مواد استخراج شده با استفاده از ماشینآلات سنگین مانند بیل مکانیکی، لودر و دامپتراکهای معدنی، که امکان جابجایی حجم زیادی از مواد معدنی را فراهم کرده و سرعت عملیات را بهبود میبخشند، بارگیری و به محل فرآوری در کارخانه سایت منتقل میشوند.
یکی از عمده مناطقی که در معدنکاری مورد تخریب واقع میشود، دمپ باطله معدن است. به منظور کاهش فضای مورد نیاز جهت دمپ و استفاده بهینه از فضای عملیاتی، برای اولین بار در ایران، در شرکت کیمیا معادن، باطلهریزی داخل کاواک معدن انجام میگردد. بدین ترتیب که پس از برداشت از یک نقطه از پیت، باطله به نقطه مقابل پیت منتقل شده که این کار مستلزم محاسبات مرتبط با مقاومت پایداری پلهها، کنترل شیب و همچنین صرف هزینههای استهلاک میباشد.