فرآوری مواد معدنی به مجموعهای از فرآیندها گفته میشود که هدف اصلی آن، جدا کردن مواد معدنی با ارزش از ناخالصیها، افزایش خلوص و کیفیت مواد معدنی استخراج شده و نهایتاً آمادهسازی آنها برای فروش یا استفاده در صنایع مختلف است.
در شرکت کیمیا معادن، فرآوری با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و تکنولوژیهای نوین انجام گرفته و از فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی پیچیدهای نظیر آسیابکنی، جداسازی مغناطیسی، فلوتاسیون و خشککردن به منظور جداسازی عناصر با ارزش از سنگها و مواد معدنی استفاده میشود. این شرکت در زمینه تولید کنسانتره آهن با ظرفیتهای بالا فعالیت میکند. کارخانه فرآوری کنسانتره این شرکت در فاز 1 با ظرفیت اسمی 300 هزار تن در سال و کارخانه فاز 2 با ظرفیت اسمی 500 هزار تن در سال احداث شده و از پیشروان این صنعت به شمار میآید. تجهیزات مورد استفاده در فازهای کارخانه، غالباً توسط شرکت دانشبنیان کانی فرآوران بن فن (از شرکتهای زیر مجموعه هلدینگ کیمیا) با کیفیت بالایی ساخت و نصب گردیده است که از این میان میتوان به بالمیلها، سلولهای فلوتاسیون، فیلتر دیسکی، مخازن و سامپهای مختلف اشاره کرد. فیلتر دیسکی استفاده شده در این مجموعه، اولین فیلتر دیسکی ساخته شده در ایران بوده و شرکت بن فن به عنوان تولیدکننده انحصاری این دستگاه در کشور شناخته میشود.
سنگ آهن دانهبندی شده با استفاده از نوار نقاله، از واحد خردایش به واحد فرآوری منتقل شده و به بالمیل اولیه هدایت میگردد. آب، ماده معدنی و گلولههای فلزی محتویات موجود در این دستگاه بوده و از طریق چرخش، فرآیند خرد شدن سنگ آهن بین گلولهها انجام میگیرد. در بالمیل اولیه، ابعاد ماده معدنی از 5/0 میلیمتر به کمتر از 200 میکرون تغییر پیدا کرده و سپس مواد به بالمیل ثانویه منتقل شده و به اندازه کوچکتر از 50 میکرون میرسند. در این فاصله به جهت تفکیک و جلوگیری از خروج دانهبندی ابعاد بیشتر، جداسازی با استفاده از هیدروسیکلونها انجام شده و دانههای درشتتر دوباره به بالمیلها برگشت داده میشوند. پس از تبدیل ماده معدنی به ابعاد تا 50 میکرون، باطله با استفاده از درام سپراتورهای تَر به شکل سری و آبشاری در گوسهای مختلف جدا گردیده و بار در گردش، پرعیار میگردد. سپس در مرحله جدایش شیمیایی، بار به سلولهای فلوتاسیون، که در 3 ردیف رافر (اولیه)، شستشو و رمقگیر قرار گرفته، منتقل شده و با اضافه کردن حلالها و مواد شیمیایی و اسید و کنترلهای دقیق فرآیندی، با استفاده از روش فلوتاسیون معکوس، عنصر مزاحم گوگرد از ماده معدنی حذف میگردد. نهایتاً محصول واحد فلوتاسیون در سپراتور نهایی دوباره پرعیارسازی میگردد. در ادامه کنسانتره با استفاده از فیلترهای دیسکی آبگیری شده و بطور کامل خشک میگردد. محصول نهایی این فرآیند، آهنی با عیار حدود 66% و گوگرد کمتر از 5/0% است.
کنسانتره آهن تولیدی این شرکت در صنعت فولاد برای گندلهسازی کاربرد دارد و به دلیل کیفیت بالا و خلوص مناسب، تقاضای بالایی در بازار دارد. لازم به ذکر است که کنترل موجودی و تأمین خوراک کارخانه از جنبه تناژ، جنس سنگ و نوع ماده معدنی بسیار حایز اهمیت بوده و در شرکت کیمیا معادن با دقت بالایی صورت میپذیرد. این شرکت با داشتن آزمایشگاههای مجهز فیزیک و شیمی، به طور مداوم کیفیت محصولات خود را کنترل میکند تا تولید نهایی معدن مطابق با استانداردهای بینالمللی باشد.
در زمینه بهرهبرداری از تجهیزات موجود و رسیدن به برنامه تولید، سیستم PM و تعمیر و نگهداری تجهیزات از اهمیت بالایی برخوردار است که توسط کارشناسان و تکنسینهای مجرب واحدهای مربوطه بطور دقیق صورت میپذیرد. همچنین در بحث اتوماسیون، ابزار دقیق، تأمین و تعمیر و نگهداری برق و تجهیزات الکترونیکی، کارشناسان مجموعه از توان بالایی برخوردار بوده و عملیات کنترل به صورت پایدار انجام میگیرد.
کیمیا معادن به طور مستمر در حال تحقیق و توسعه برای بهبود فرآیندهای خود است و از تکنولوژیهای نوین برای کاهش مصرف انرژی و افزایش بازدهی استفاده میکند. بدین منظور، شرکت ما از سیستم مدیریت پسماند بهره میبرد که به کاهش آلودگی محیطزیست کمک میکند. از جمله برنامههایی که در راستای سیاستهای زیستمحیطی در دست اقدام میباشد میتوان به احداث استخر آرامش (در راستای حذف کامل سد باطله خاکی فعلی و آبگیری کامل باطله با استفاده از فیلترپرس و تیکنر) و ایجاد فضای سبز اشاره کرد. همچنین در زمینه توسعه فناوریهای سبز مانند بازیافت آب مصرفی در فرآیندهای شستشو و استفاده مجدد از آن در خطوط تولید توجه ویژهای شده است. کیمیا معادن با ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه و همکاری با مراکز علمی و دانشگاهی، بهبود مداوم فرآیندهای خود را دنبال میکند. این اقدامات نه تنها به افزایش کیفیت و خلوص محصولات کمک میکند، بلکه تعهد شرکت به حفظ محیطزیست و منابع طبیعی را نیز نشان میدهد.